Tip van de week

04/10: ‘Het kortste sprookje’ van Vic de Bourg

An Olaerts is journalist en columnist, schrijft korte, humoristische verhalen over twijfel, gedoe en praktische beslommeringen. ‘Altijd wat. Kleine mislukkingen van een middelbaar mens’, ligt sinds vorige week in de winkel. 


An Olaerts
tipt deze week ‘Het kortste sprookje’ van Vic de Bourg.

"Vic de Bourg doet meteen twee beloftes. Hij zal het niet moeilijk maken. En hij zal het kort houden. Daarmee verkleint hij het risico van het lezen, zeker voor de lezer van nu. Die heeft geen tijd, geen tijd, honderd miljoen manieren om zich niet te vervelen. 

‘Het kortste sprookje’ is een eenvoudige titel, een witgeschilderd hekje naar een tuin waar je als moderne wilde best even wil uitrusten. Er loopt een riviertje. Een raar beest zit aan de waterkant. Er blinkt goud. 

En toch vertrouw je het niet helemaal. Vic de Bourg schept verwachtingen met weinig woorden. Het is een miniatuurtje van niks. Straks klapt er toch een klepje open, zakt er toch een bodem weg. Maar we krijgen onze zin. Een staart valt af. Er is geluk. De schrijver deelt een snoepje uit.

Ik heb ervan geproefd, met één oog dicht, niet zeker of ik wel goed gekeken heb. Nog eens lezen dan! Valt het licht toch weer anders op de schubben van dat rare beest. Vegetarisch bovendien."