Tip van de week

06/03: 'Verloren in het rusthuis' van Manuel Gabriels

Humeyra Cetinel is auteur en (scenario)schrijver. Ze studeerde Oosterse Talen en Culturen aan de UGent. In 2017 publiceerde ze in samenwerking met vzw Studio Sesam het diverse kinderboek 'Ridder van Karton', een modern heldenverhaal over de empowerment van meisjes. In 2023 verscheen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts haar debuutroman ‘Nomade’. In haar werk legt Humeyra vaak de nadruk op diversiteit, emancipatie en intersectionaliteit. Dit mede vanuit haar eigen ervaringen; als kind van migranten, als moslim, en als vrouw.


Humeyra Cetinel
tipt deze week 'Verloren in het rusthuis' van Manuel Gabriels.

"Iedereen wil ouder worden, maar niemand wil het zijn. Drieënvijftig woorden telt dit gedicht, en ieder ervan duwt hard op mijn borstkas. De woorden vragen niet. Ze snellen binnen. Wanneer mensen denken aan later, denken ze maar zelden aan véél later. Ze denken aan tien, of twintig jaar voorbij het nu. Ze denken aan een later waarin ze nog kunnen spreken, reizen en dansen.

Wie wil zijn heden vergallen door te denken aan een tijd waarin we dat alles niet meer kunnen? Ouderen zijn mensen. Met karakters, voorkeuren, passies en onhebbelijkheden. Ze hebben een leven achter de rug. Een vol leven. Met verhalen. Zo veel verhalen. Maar wie luistert er nog? Ik wil niet denken aan véél later. Aan een later waarin ik liever naar de overkant zweef, dan nog veel langer in mijn zieke, oude lijf te moeten huizen.

Ik denk aan een later waarin mijn woonst eindelijk gerenoveerd is. Waarin ik die reis naar Nieuw-Zeeland maak. Een later waarin ik, nog steeds jong en fit, doe waar ik zin in heb. Hoe arrogant is de mens. Hoe arrogant zijn we allen."