Tip van de week

09/03: 'Locatie' van Felix Sandon

Frans A. Brocatus publiceerde zeven gedichtenbundels, een roman en de verhalenbundel 'Gevonden Voorwerpen'.  In april 2022 verschijnt zijn tweede roman 'De nacht is nooit af'. Hij werkt momenteel aan een nieuwe bundel gedichten. Van 2004 tot 2012 was hij als poëziedocent betrokken bij SchrijversAcademie. Dichtregels van Frans A. Brocatus werden in steen gekapt als onderdeel van het project 'Poosplaatsen'.

Frans A. Brocatus tipt deze week 'Locatie' van Felix Sandon

"Dekt de vlag de lading? Licht een titel een tip van de sluier op, welke voorspelling hangt er aan vast? 'Locatie' is op het eerste zicht vaag. Een locatie kan van alles zijn. Toch werd ik getroffen door de neutraliteit van het woord. Met zijn eerste zin “Ik zocht naar locaties voor films die ik nooit maakte” heeft Felix Sandon me meteen bij de kraag gegrepen. Hij schept een verwachting waarvan je al bij voorbaat weet dat die niet gaat vervuld worden.

Na die treffende openingszin volgt een filmische (jawel) beschrijving van een vervallen brug. De schrijver neemt je mee in dat desolate landschap. Hij vult in: perfecte lichtinval, junkies, spoor, funderingen, verboden de werf te betreden. Hij besluit de paragraaf met te zeggen dat hij deze plek nodig had voor een spookverhaal. Dat kleurt hij meteen in door parende, krijsende katten te vervangen door in het beton stikkende bouwvakkers. Knap gedaan! Dan volgt er een witregel.

Het verhaal wordt besloten met de koele mededeling dat de brug intussen vervangen is door een nieuwe, zonder perfecte lichtinval. De films die hij er nooit draaide spelen zich af in zijn hoofd.

Verrassend. In het oog houden deze Felix Sandon!"

 

copy foto: Gert-Jan van den Bemd