Tip van de week

10/07: 'En wat als een blauwe vogel op mijn raam zou tikken?'  van Jens Van den Broeck

We serveren je de laatste tip van de week voor onze zomerpauze. De volgende tip verschijnt op woensdag 18 augustus. 


Gerda Dendooven
is tekenaar en schrijver. Veel van haar boeken werden theaterstukken (bij Laika, De Roovers, Frou Frou, Antigone ...). Ze werkt ook vaak samen met muzikanten en orkesten (BJO, Brussels Philharmonic, Fez) en componisten (Peter Vermeersch, Mauro Pawlovski) voor concerten en voorstellingen. Met Elvis Peeters bedacht ze Meneer Papier waar Beast Productions een televisiereeks van maakt. In 2007 werd ze de eerste en enige kinderconsul. In die hoedanigheid was en is ze pleitbezorger voor het promoten van cultuur bij kinderen. Ze kan in binnen- en buitenland op veel lof rekenen en won al verschillende prijzen, waaronder driemaal een Boekenpauw, de Gouden Uil en de Woutertje Pieterse Prijs.

Gerda Dendooven tipt deze week 'En wat als een blauwe vogel op mijn raam zou tikken?' van Jens Van den Broeck

"Een duif is blauw, dat wordt althans beweerd door kenners, maar deze blauwe vogel is van een ander ras: de symbolische diersoort waarover Maurice Maeterlinck schrijft in het gelijknamige toneelstuk. Deze blauwe vogel die- zoals in het kinderliedje over het roodborstje- tegen het raam tikt, is de intrigerende openingszin van deze (ver-)beeldende tekst.

Een symbolistisch, of misschien eerder een surrealistisch verhaal, waarin oogcontact het begin is van een fictief gesprek tussen mens en dier. Alles is dus mogelijk. De schrijver analyseert zijn eigen gedrag aan de hand van de observaties van duiven die toch een ander ras lijken te zijn. Of niet? Want tot welke soort behoort die blauwe vogel eigenlijk?

Misschien hoeven we dat niet te weten, maar wel voor wie er naar de dierenbescherming getelefoneerd moet worden? Voor de blauwe vogel? Voor die vreemde duif bij het station?
En wat mag er niet te lang meer duren? De vrijblijvendheid van de duif in de zon of het gesprek met de blauwe vogel?

Vanaf hier verliest deze mooie tekst wat scherpte. ‘Ongeacht je kan spreken’, is bovendien een kromme formulering. Een nauwkeuriger notitie van deze gedachte of een overgangszin terug naar de blauwe vogel aan het raam
had deze verwarring kunnen voorkomen.

Alles mag, alles kan in verhalen- en zoals de schrijver het op het einde ook zegt: "niets verteld, is ooit exact zoals het gebeurde". Maar blijf analyseren hoe dat ‘niets’ dan ‘exact’ verwoord moet worden."

 

foto copy: Rika Vanhove