Tip van de week

12/07: ‘Terwijl de vangst uitblijft’ van Fanny Wildemeersch

We serveren je de laatste tip van dit seizoen. De volgende 'tip van de week' verschijnt op woensdag 16 augustus. Een heel fijne, schrijflustige zomer gewenst! 

Katrien Scheir schreef en regisseerde theater, geeft les, redigeert, schildert, illustreert en schrijft. Ze debuteerde bij Uitgeverij Oevers met 'De man van het licht', zit in de redactie van Aanlegplaats, schrijft recensies voor Literair Nederland en maakt illustraties en cartoons voor Apache.be.

Katrien Scheir tipt deze week 'Terwijl de vangst uitblijft' van Fanny Wildemeersch.

"De tekst is kort en bondig maar gelaagd. Fanny Wildemeersch heeft fijn zitten schaven. Er staat geen woord te veel en de woorden die er staan vallen precies op hun plek.

Terwijl de vangst uitblijft vangt aan met een spannende zin:  "Het was stil in het park waar ik ooit een jonge visser pijpte." Leidt dit tot een verhaal à la 'Zout op mijn huid' van Benoïte Groult? De zin heeft een contrast dat voor een sterk evenwicht zorgt: het stille park en de seksuele ervaring. Mysterieus en concreet tegelijkertijd.

Daarna volgt er een stukje waarin een mooie gedachte besloten ligt. De ik persoon wilde de visser leren dat het niet om vissen gaat maar over wat zich afspeelt in de stilte terwijl de vangst uitblijft.

Eigenlijk raakt Fanny Wildemeersch hier een van de essenties van waarvoor literatuur misschien zou kunnen staan: hetgeen dat onder de oppervlakte, achter de façade, resultaten en prestaties ligt. Het geeft een opgelucht gevoel om na te denken over die stilte zonder die vangst in deze dikwijls schreeuwerige tijd waarin we elke seconde aanwenden voor selfies en succesjes.

Vervolgens gaat het over geuren. Geuren als façade voor de ware geur. Geuren om diepere gedachten te verbergen.

Ten slotte merkt de ik-persoon jonge blaadjes aan oude bomen op. Ook hier gaan de tegenstellingen teder hand in hand. De blaadjes zullen net als de woorden precies op hun plek vallen."