Tip van de week

12/10: '#L97205' van Mieke Stessens

Xavier Roelens (Rekkem, 1976) is schrijver en schrijfdocent. Zijn werk werd o.a. genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs. Op woensdag 19 oktober gaat hij in gesprek met dichteres Radna Fabias tijdens een auteurslezing over schrijven in een mix van culturen

Xavier Roelens tipt deze week '#L97205' van Mieke Stessens

"Sommige levens bestaan uit splinters. En die splinters puzzelen niet goed. Er valt geen eenduidig verhaal mee te leggen. Sommige levens, ja, zijn onmogelijk te vatten in een verhaal, in een roman, maar je kunt er altijd nog poëzie van maken.

Zo’n versplinterde mens schenkt Mieke Stessens ons. En ze doet dat met een gedicht dat alles heeft wat ik van mijn leerlingen verlang: concrete beelden; de durf om die concrete beelden te laten bestaan zonder ze te willen uitleggen; de taalvaardigheid om de concrete beelden zo op te schrijven dat ze onontkoombaar worden. Ook al vind ik elke zin sterk, het sterkste is de empathie die het gedicht bij me oproept voor deze lieve ‘jij’ die als een hond vastzit op koud metaal. Die een rijk verleden had, maar nu met plastic lepel de restjes heden opslurpt. Die zelf ook schrijft om te herinneren, die de eigen splinters verzamelt om te delen met de ‘ik’. En met mij, de ontroerde lezer."