Tip van de week

14/07: 'Remi' van Het Verdwaalde Schaap

We serveren je graag de laatste tip van de week voor onze zomerstop. De volgende tip verschijnt op woensdag 18 augustus. 

Ann De Craemer debuteerde met 'Duizend-en-één dromen. Een reis langs de Trans-Iraanse Spoorlijn' (2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs, gevolgd door de romans 'Vurige tong' (bekroond met de Bronzen Uil-lezersprijs 2011), 'Kwikzilver' (2012) en 'De seingever' (2014). Zij schreef columns voor De Morgen en Onze Taal en heeft nu een column in Het Laatste Nieuws. In september 2021 verschijnt haar nieuwe boek 'Hersenorkaan'. 

Ann De Craemer tipt deze week 'Remi' van Het Verdwaalde Schaap. 

"Het is niet dat ik te lui was om meerdere teksten te lezen. Helemaal niet, want ik vind het heerlijk om te ontdekken wat mensen die graag schrijven op papier zetten. Maar het eerste verhaal dat op de pagina met teksten stond, was ook hetgene wat me het meest trof. 

Ik zag meteen dat het om een zeer kort verhaal ging, en die trekken me altijd aan, omdat, als mensen zoiets op papier weten te zetten, ze meestal ook talent hebben voor langere teksten. Ik weet uit ervaring dat bijvoorbeeld een kortere column schrijven moeilijker is dan een langere. In de beknoptheid zit niet alleen de schoonheid maar ook het vakmanschap.

BIj deze tekst was ik al van bij de eerste zin benieuwd hoe het verhaal zou eindigen. Een laatste zin kan een tekst maken maar ook kraken. In dit geval maakt de zin het hele verhaal: ik had het niet verwacht, het trof me, en ook na meerdere lezingen blijft het me bij.

Dit verhaal over Remi moet voor mij niet onderdoen voor een verhaal van A.L. Snijders, de uitvinder van het zeer korte verhaal of ZKV."


Foto: Frederik Verbeke