Tip van de week

15/09: 'Karma is een bloem' van Jolien Van de Velde

Sarah Verhasselt is leerkracht Nederlands voor anderstaligen en beginnend jeugdauteur. Ze won in 2017 de Averbode Verhalenprijs. Na twee Vlaamse Filmpjes waagde ze zich aan een kinderboek. In 2022 verschijnt haar debuut De verdwenen medaille bij uitgeverij Phoenix Books. Het is een spannend en grappig verhaal voor iedereen vanaf 10 jaar. Stiekem gelooft Sarah dat in elk kind een veellezer schuilt.

Sarah Verhasselt tipt deze week 'Karma is een bloem' van Jolien Van de Velde

"Dit cursiefje vertrekt vanuit een herkenbare situatie die langzamerhand omgebogen wordt naar fantasie. Het zou het begin kunnen zijn van een luguber sprookje of een opwindend klimaatverhaal. Madeliefjes plukken kan best een wrede bezigheid zijn.

De eerste zin richt zich meteen tot de vergeten kindertijd van de lezer, waardoor je gedwongen meegaat met de gedachtegang van de schrijver. De lezer wordt speels ter verantwoording geroepen. Ook de laatste zin prikkelt de nieuwsgierigheid. De cliffhanger - slechts twee woorden – toont aan dat madeliefjes helemaal niet zo onschuldig zijn als hun naam laat uitschijnen.

De andere teksten van Jolien Van de Velde konden me eveneens raken. Zo raad ik aan om Kringloopliefde of Balsemboomstraat 13 eens te lezen. En ja, ik heb op de ‘volg’-knop gedrukt, want ik ben benieuwd naar wat Jolien nog meer in petto heeft."