Tip van de week

16/08: ‘Weg’ van Evelien Meulders

Lore Mutsaers is auteur en schrijfdocent. In 2019 verscheen haar roman ‘Dwaal zacht’ bij Uitgeverij Lannoo. Momenteel schrijft ze aan haar eerste kinderboek. Eerder werk werd gepubliceerd in het literair tijdschrift G en in het digitaal cultureel magazine De Optimist. In september begeleidt ze de cursus erotisch schrijven in Antwerpen.


Lore Mutsaers
tipt deze week ‘Weg’ van Evelien Meulders

"De tekst sprong er voor mij uit omwille van de krachtige details, herkenbaarheid en heldere taal. De eerste zin roept meteen een treffend beeld op. De vergelijking van de door de wind opbollende kaart met een heuvel, vind ik een goede vondst. Met weinig woorden schetst Evelien de setting en de situatie. Ik hou van haar stijl: goedgekozen woorden, geen poespas. Je zintuigen worden voortdurend geprikkeld. Al zit je als lezer mee achter de autoruit, toch voel je de bries en de hitte van de motorkap.

Ze beschrijft de ouders zo herkenbaar goed, dat deze tranche de vie me meesleepte naar de roadtrips uit mijn kindertijd. Na het lezen van het woord ‘wegenkaart’, koesterde ik al een verlangen om overspoeld te worden door nostalgie. Verlangen ingelost. Waarvoor dank, Evelien.

En dan is er nog de humoristische ondertoon. De verteller kent zijn plek en heeft zich neergelegd bij zijn rol: zich niet bemoeien, gewoon wachten. En wie zit er in hetzelfde schuitje? De koelbox. Die personificatie deed me glimlachen.

Om de geloofwaardigheid te vergroten, zou ik de kleur van de koelbox nog meegeven. De laatste zin is voor mij niet de laatste zin. Volgens mij kan het einde minder braaf, wat origineler?"