Tip van de week

16/11: 'het huis in' van Dries Verhaeghen

Arno Van Vlierberghe is dichter. Hij leeft, woont en werkt in Gent. Zijn werk verscheen onder andere in nY, De Revisor, Extra Extra en op Samplekanon. Zijn debuutbundel 'Vloekschrift' verscheen in 2017 bij het balanseer, en werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs. In 2022 verscheen de tweede bundel: 'Ex Daemon'.

Arno Van Vlierberghe tipt deze week 'het huis in' van Dries Verhaegen.

"In de poëzie vind ik weinig zo vreselijk als de drang om doodse theorie te verliteraturen. Dat zeurend verlangen naar legitimatie, als was elke regel een onderdeel van een aftandse IQ-test. De teksten van Dries Verhaegen spelen, wat dit betreft, subtiel met die nooit voldane verlangens.

De tekst ontbloot de buik en wijst naar z'n littekens. Ik moet grijnzen bij een regel als 'Het doet iets met je, die tekst'. Die komma, die perfect geplaatste komma die de kloof tussen tekst en lezer plots dramatisch zichtbaar maakt, en tegelijkertijd ook iets enorm ontroerend maakt van het geheel. Het doet iets met je, die tekst. De ik van deze tekst zoekt, maar doet dat zonder pathetische overtuiging iets te zullen vinden dat het vinden waard was.

En net dat weifelende, dat rondom zich heen tasten, boeit me in dit schrijven. Het grote gelijk van de homogene identiteit ligt in brokstukken aan onze voeten. En de poëzie wil hier geen reconstructie aanbieden, maar een verkenning van de achtergelaten rommel."