Tip van de week

17/05: 'Ik groet u met ik weet niet wat' van Coen Van der Wolf

Virginie Platteau is freelance cultuurjournalist voor o.a. De Lage Landen, Tertio, Rekto:Verso, De Nederlandse Boekengids en redactielid van het literaire tijdschrift Deus ex Machina. In 2021 publiceerde ze 'Hoe luidt de stilte?' en was ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte. Ze geeft workshops en lezingen aan verenigingen en scholen, en doceert bij gelegenheid creatief schrijven en journalistieke vakken.

Virginie Platteau tipt deze week 'Ik groet u met ik weet niet wat' van Coen Van der Wolf

"Is het een brief? Een boodschap, dit gedicht waarin iemand nogal met zichzelf verknoopt lijkt? Zorgt prille liefde voor deze gewrongenheid die ter plekke blijft èn net alle kanten uitschiet? De originaliteit had me meteen vast.

De ‘plaatselijke energie’ fonkelt van al wat mogelijk is. Doelmatigheid van mikken dat stilzitten wordt, en in gelatenheid verwatert. Wat horen we hier allemaal, wie spreekt? Een cumulatief personage, zoveel is duidelijk. Verder is weinig duidelijk, dat maakt het interessant. Is het bewust hermetisch of juist speels nonsensicaal? En maakt dat wat uit, in de absurde stroom der dingen die het leven kennelijk kan zijn? Een en ander wordt gefnuikt, deze poëzie bulkt van tegenstrijdigheid maar vooral van taalplezier. Nieuwe verzonnen woorden die vertrouwd aandoen. Klankspel dat naklinkt. Alles kan kantelen door imaginaire leestekens, want die zijn er amper. Is deze briefschrijver onbeholpen of aandoenlijk? Beide, en een tikje mysterieus. Telkens weer kan je zijn brief herlezen en elke keer popt er een ander beeld of een betekenisassociatie op.

Ik groet de schrijver van deze kruinbestuiving met ik weet niet wat er nog uit zijn pen zal vloeien. Benieuwd."

 

copy foto: Annelies Verhelst