Tip van de week

18/05: ‘Navelstreng’ van Fatiha Berrazi

Kelia Kaniki Masengo zet bescheiden stappen richting schrijverschap. Op haar blog
bozebruinevrouw.com schrijft ze haar identiteitscrisis van zich af. Haar overpeinzingen over zichzelf en de wereld deelde ze in een reeks columns op mo.be.
Kelia is medeoprichter van words of colour, een schrijverscollectief door en voor vrouwen van kleur. Ze was een van de drijvende krachten achter de eerste spoken word performance van dat collectief. Die performance kon je bekijken op OUTSIDE IN festival. Op de planken staan, dat beviel Kelia enorm. Wie weet, vind je haar binnenkort wel terug op een podium bij jou in de buurt. Want net als de boba tea waar ze zo van houdt, bubbelt en popt Kelia van goesting en creativiteit.


Kelia Kaniki Masengo tipt deze week ‘Navelstreng’ van Fatiha Berrazi.

"Lieve Fatiha

Jouw naam viel me op. Je moet weten dat ik me snel overweldigd voel. Op zoek gaan naar één tekst in een databank vol teksten kan me zo richting existentiële crisis met bijhorende paniekaanval katapulteren. Gelukkig viel ik vrij snel op je meest recente tekst: ‘Boemerang’.

Herkenbaarheid, dat trok me over de streep om verder te lezen en je andere werk verder te ontdekken. Ik rijd zelf met een grijze Peugeot en heb - net als jij - een naam die mensen aanspoort tot vragen waar ik vandaan kom.

Al snuisterend door jouw digitale schatkamer hier op Azertyfactor kwam ik terecht op ‘Navelstreng’. Fatiha, je bent een waar talent! ‘Navelstreng’ raakte iets wezenlijk in mij. Al lezend voelde ik mijn hart warmer worden. Je maakt moederlijnen niet alleen zichtbaar maar ook tastbaar door je gracieuze poëtische beschrijvingen.

Ik ben een nostalgisch persoon. Zo draag ik nog vaak een trui die toebehoorde aan mijn ene overgrootmoeder en herinner ik me nog levendig hoe de zachtdroge perkamenten huid van mijn andere overgrootmoeder aanvoelde. En nu ik zelf moeder ben, Fatiha, brandt er ook diep in mij die vuurzee waarnaar je in je laatste strofe verwijst.

Bedankt, Fatiha, om jouw talent en je levenswijsheid met ons te delen. Je hebt er een fan bij.

Tot snel

Kelia"