Tip van de week

19/08: 'Net geen 98' van Fien SB

Diane Broeckhoven schreef een oeuvre van meer dan 40 boeken bij elkaar: eerst kinder- en jeugdboeken en de laatste een aantal opgemerkte romans, waaronder de bestseller 'De Buitenkant van Meneer Jules' dat in 15 talen vertaald werd. In maart 2021 verschijnt een nieuwe roman 'De Souffleur'.

 

Diane Broeckhoven tipt deze week 'Net geen 98' van Fien SB

"Tussen veel sterke inzendingen heeft 'Net geen 98' van Fien SB mij op een gevoelige plek getroffen. Het gedicht met een actueel thema -de rol van oude mensen en de dingen die voorbij gaan in coronatijden- roept associaties bij me op op met naïeve schilderkunst. Daarin wordt de realiteit vanuit de optiek van een kind bekeken en met kinderlijke technieken vormgegeven. Zoals een zondagsschilder een tafereel met felle basiskleuren en eenvoudige vormen op doek zet, zo heeft SB dit gedicht neergeschreven.

De beelden en zinnen zijn simpel, ze missen hier en daar het juiste perspectief, maar dat is niet storend want ze zijn heel puur en raken de lezer. Er hoeft niets verklaard of geanalyseerd te worden, symboliek en metaforen zijn hier niet aan de orde: wat de dichter bedoelt staat er en gaat zonder omwegen naar het hart van de lezer. 

In tijden waarin we het allemaal in meerdere of mindere mate moeilijk hebben, kan eenvoud heel verademend zijn."   

 

foto: Christophe de Wit

Gerelateerd

Tip

Net geen 98

Jij bent 96, ik 9Jij ligt al meer dan een jaar in bedDe huid van jouw handen lijkt een doorzichtig vliesIk durf het amper aan te rakenBang dat het scheurt als vlindervleugelsJe vraagt hoe het was op schoolEn om koekjes uit de kast te halen als vieruurtjeIk weet dat er geen koekjes zijnZal ik eerst broeder jacob spelen vraag ik?Je zingt mee, je kaken roodWe stralen Jij bent 97, ik 10, mama 40Je ligt nog steeds in bedDe verpleegster houdt een telefoonscherm voor je gezichtJe ziet me niet goed zeg jeEn vraagt wanneer we komenHet mag niet marraine zeg ik nog eensWe zouden je kunnen besmetten met coronaEen beetje zoals tijdens de Spaanse griep Gelukkig kunnen we je wel bellenZal ik nog eens accordeon spelen?Frère Jacques zing je Maar we stralen niet Jij bent 97, ik nog steeds 10, mama intussen 41Ik mag niet naar jou komenMama na 3 maanden eindelijk welHet ging niet goed zei de verpleegsterJe at en dronk niet meerJe ogen gingen amper nog openBehalve voor mamaJij nam vroeger haar hand vastNu neemt zij die van jouZe voelen koel en zachtZe zegt dat het bijna je verjaardag isOf je dan een stuk taart wil?Ja en een glas wijn zeg jeMama lacht vanachter haar mondmasker Haar ogen worden vochtigGoed dat ze ons dat niet kunnen afnemen zegt ze Jij was 97, net geen 98De taart en de wijn kunnen we niet meer delenMama zit al dagen te lezen om te vergetenIk maak een eigen stukje muziekVoor marraine haar begrafenis zeg ikEn dan zijn ze daar haar tranenZe wil dat je haar hand vastneemtEn zegt dat alles goed komtZoals je altijd deedSpeel maar verder zegt zeVoor haar en voor mij  

Fien SB
154 11

Gepubliceerd op

19 aug. 2020