Tip van de week

22/11: 'kus de inhammen van mijn ruggengraat' van Chloe synkineses

Ann De Craemer (1981) is auteur en columniste. Ze schreef vier romans en drie non-fictieboeken. Haar meest recente werk is 'Hersenorkaan' (2021), waarin ze getuigt over haar depressie. Als ze niet schrijft, zit ze graag op haar koersfiets.

Ann De Craemer tipt deze week 'kus de inhammen van mijn ruggengraat' van Chloe synkineses.

"Dit kortverhaal greep me aan omdat het zo goed de gevoelens vertolkt na een gebroken liefde. De verteller wil nog één keer de liefde inslikken, nog een keer de warme veiligheid van de geliefde voelen en weer weten wat het is om open te barsten van liefde, als een bloem die plots opengaat.

De verteller wil het allemaal nog een keer meemaken, nog één keer misschien, maar tegelijk wil ze de geliefde vergeten. Dat wordt heel mooi weergegeven met het beeld van een draad die de verteller met de geliefde verbindt, maar die te fragiel is om te breken. Ook heel mooi is de vraag om deze herinnering aan hun liefde te ontknopen, zodat het niet langer een warrige draad is, maar een verhaal waarin een lijn te zien valt, of misschien twee lijnen van mensen die met elkaar samenvallen.

Je voelt de pijn van de verteller in elke zin en je denkt als lezer dat het beter zou zijn dat hij/zij hem/haar vergeet, maar toch wil de verteller de ander nog één keer zien, om hem de rug te kunnen toekeren. Dat laatste vind ik mooi gezegd. Wat ze nog steeds niet kunnen doen heeft, wil ze nu eindelijk doen: afscheid van hem nemen."