Tip van de week

23/11: 'Novembervers 1 - Hij woonde in de postkaart van zijn dorp' van Fatiha Berrazi

Ann Van Dessel is dichter en schrijfcoach. Bij Uitgeverij P verschenen 'Een kei in duren', 'Toverstroming' en 'Als de lucht valt'. In samenwerking met collectief Pazzi di Parole verschenen 'Een kier in het rumoer' en 'Lopen op los zand'. Ann zoekt voortdurend naar vormen om poëzie van haar voetstuk te halen en terug aan de mensen te geven. Want poëzie is van iedereen. En iedereen is poëzie.


Ann Van Dessel
tipt deze week ‘Novembervers 1* - Hij woonde in de postkaart van zijn dorp‘ van Fatiha Berrazi

"Dit gedicht intrigeert me. Zowel titel als openingsvers zijn bijzonder geslaagd en maken mij meteen nieuwgierig: wie is die hij en wat is er met hem gebeurd?! Ik hou ervan als titel en/of openingsvers de deur opengooien en mij op het puntje van mijn stoel zetten.

Ik lees met groeiende verbazing verder. Prettig wenkbrauwen fronsend ook. Omdat ik niet vat wie de hij is die zo nodig de zomer achter zich moest laten. Het wordt beklemmend als de geheimen van het parket een gat in de morgen slaan – dat wordt alweer in een aardig stukje poëzie gegoten – en ik begrijp dat de vrije val geen metafoor is, maar pijnlijk letterlijk te nemen, want de kloof is een oplossing. Een bewuste keuze dus?

Ik herlees en herlees. Het is fijn om meerlagige gedichten te lezen. Met het wit nest en het art-decovenster blijft het enigma echter overeind en het gedicht geeft zich aan mij niét gewonnen. Dat zegt natuurlijk meer over mij dan over de dichter.

Het schitterende slotvers zet het mysterie nog eens in de verf met een zilverspar die met hem mee verroest. Ik blijf echter op mijn honger zitten… misschien moet ik eens uit eten met Fatiha Berrazi?
Aan de schrijfster alvast proficiat en veel dank."

________

* NovemberVers

Schrijf in de maand november elke dag één gedicht. Dat is de warme oproep van Vanessa Daniels. Zij won in 2019 de Azertyfactor-wedstrijd op de Boekenbeurs en schrijft sindsdien meer dan ooit.

Zin om zelf nog mee te doen, ook al is het er maar eentje? Bekijk de oproep en schrijf mee met #novembervers. We zijn benieuwd naar jouw woorden!