Tip van de week

26/05:‘lange benen en losse tanden’ van Manuel Van den Fonteyne

Max Greyson is veelgevraagd podiumdichter en (theater)schrijver. Hij publiceerde bij De Arbeiderspers de bundels 'Waanzin went niet' (2016) en 'Et alors' (2019). Hij debuteerde in februari 2021 met de roman 'Een waarschijnlijk toeval'; een reflectie over de liefde en het leven als millenial.

Max Greyson tipt deze week 'lange benen en losse tanden’ van Manuel Van den Fonteyne

"Het is een verademing om tussen de gedichten en verhalen over het isolement en de daarbij horende wanhoop een eerste regel als "De zomerzon heeft lange benen" te vinden. Het gedicht ‘Lange benen en losse tanden’ van Manuel Van den Fonteyne is een schilderij in brede penseelstreken, waarin de beelden je als lezer heen en weer wiegen in het zonlicht. 4

Tussen deze regels is het goed vertoeven. De suggestie van een eenvoudig grasveld waarop mensen wereldwijd als netjes gevouwen broeken liggen haalt zijn kracht uit de beweging van het grote doek naar het detail in de eerste regel van de tweede strofe: "in de zoom van één van haar broeken". In de volgende regel verschijnt de ‘ik’, die zich in lichte zelfspot hult en uiteindelijk een paar losse tanden opraapt. Hoewel ik als lezer een beetje verdwaal in de metaforen van de laatste paar versregels, blijven ze op mijn netvlies kleven. Ik merk dat ik ze opnieuw en opnieuw lees, zonder er echt bij na te denken, en dat ik, net als bij het zien van een schilderij elke keer iets anders ontdek."

foto: Koen Broos