Tip van de week

29/09: 'Eikenbladsla' van Jolien Van de Velde

Aleksandr Skorobogatov is een van de meest originele Russische schrijvers van het postcommunistische tijdperk. Zijn romans zijn met succes uitgebracht in het Russisch, Nederlands en vele andere talen. Skorobogatov’s roman 'Cocaine' won de award ‘Best Book International’ van Cutting Edge en verschijnt binnenkort ook in het Engels en Arabisch. Zijn laatste roman 'De wasbeer' verscheen in 2020 bij De Geus. De Tijd plaatste 'De wasbeer' bij de Beste Boeken van het Jaar en noemde Aleksandr Skorobogatov, "de beste Russische schrijver van het moment". Skorobogatov leeft en werkt in België.

 

Aleksandr Skorobogatov tipt deze week 'Eikenbladsla' van Jolien Van de Velde

"Dit gedicht heeft me aanvankelijk fijn verrast door de associatie die het bij mij opriep: Ruslands geliefde en grootste dichter Poesjkin schreef in zijn prachtige gedicht ‘Herfst’ over zijn liefde voor dat seizoen, voor haar veelkleurige begin en haar ingetogen en droevige, uitdovende schoonheid, en over zijn afkeer voor dat andere seizoen, de lente. 

Gek hoe deze thema’s door de verschillende literaturen heen blijken te leven. 

Het is mooi hoe Jolien het gekende gedicht van Kopland met verve naar haar hand zet, heel raak, heel fijn. Haar gedicht staat helemaal op zichzelf: een mooi ritme, knappe alliteraties, treffende metaforen. 

Meer van dat graag!"