Tip van de week

30/03: 'Wie is er gek? of One step d'r out!' van MCH

Marjan De Ridder is dichter/rapper, schrijver, illustrator en leerkracht. Haar werk bevindt zich voornamelijk terug tussen kleurrijke improvisatie en voorgeschreven woord. Met haar speelse aanpak vertaalt ze het sociale landschap in personages of verhalen. Als ze niet over magisch-realistische dagdagelijksheden schrijft, brengt ze spoken word met een sterke vleug activisme. Wanneer ze haar woorden op muziek ent, ontstaat er een soort pop-poëzie, iets tussen rap en spoken word in. U kent haar misschien van End of the Weak, Naft voor Woord, het BK Poetry Slam of de Klimaatdichters

Marjan zetelt in de jury van de wedstrijd 'Verhaal voor dictee'. Deadline 30 april 2022. 

 

Marjan tipt deze week het flitsverhaal Wie is er gek? of One step d'r out! van MCH.

"One step beyond. MCH kopt in het kortverhaal “Wie is er gek? Of One step d’r out” meteen binnen met sfeerische impressies van een banale verhouding tussen huurder en verhuurder.

Elke zin is een gebalde vuist in een aanslepende ruzie tussen de twee hoofdpersonages. 

Het kortverhaal is compleet maar laat ruimte voor mijmeren, laat de lezer twijfelen over wie of wat nu de meeste olie op het vuur gooit. In enkele zinnen toont de schrijver hoe waanzin in de mentale toestand van beide betrokkenen sluipt. Doordat de schrijver verschillende highlights in de week van de figuren opgooit en handige schijnbewegingen maakt in de tijd-ruimte interpretaties doorheen het verhaal krijgt de eigenlijke inhoud van de verhaallijn nog meer gewicht. Toch weten we niet wie Madness is en of de gekte in het huis zit, in het hoofd van de verteller, de sfeer of de personages. De woorden hebben nog laagjes. 

Wanneer de schrijver dan op de valreep nog twee extra personages introduceert, klikken alle zinnen in een context en krijgt de lezer pas een resoluut besluit op zijn bord. Dit verhaal klimt tot in de nokjes van een fantastisch-realistisch studioappartement, vernielt de onschuld van oma’s en verkent de mentaal ongezonde compromissen die vaak voorkomen in een ongelijke machtsrelatie. De schrijver doet dit op zo een vrije en amusante manier dat ik het flitsverhaal graag zou zien doorgroeien tot een novelle of roman. 

Ik kon alleen maar denken: heerlijk toch zo een beetje drijven tussen absurdisme, ruzie en geluidsoverlast. En vond als podiumdichter (slampoëet) een soort punchline in een kortverhaal, maar daar zoekt u zelf maar naar. Eén ding is zeker: MCH maakt in dit verhaal geen enkel ongezond compromis."

 

Foto door Agathe Danon.

Gepubliceerd op

30 mrt. 2022