Tip van de week

03/07: 'Contract' van Ingrid Strobbe

Femke Vindevogel debuteerde dit jaar bij Uitgeverij Van Oorschot. Haar debuutroman 'Confituurwijk' is een poëtische vertelling over de botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk, een ode aan de schoonheid van banale dingen. Femke publiceerde poëzie en kortverhalen in onder meer de Poëziekrant, Het Gezeefde Gedicht en Tirade. Zondag 2 juni wordt Femke geïnterviewd door Ann De Bie bij Lees Meer in het concertgebouw van Brugge. Deze zomer (24-25 augustus) neemt ze deel aan de Literaire Karavaan in Amsterdam.
 

Femke Vindevogel tipt deze week het gedicht 'Contract' van Ingrid Strobbe

"Ingrid Strobbe hanteert een uitgebeende stijl die ontroert, er staat geen adjectief te veel in dit gedicht. De prachtige regels: ‘zij het hoogste landschap/dat over ons heen schuift als het dak van een cabrio’ en ook ‘de bal die erover heen vliegt, niet meer terug keert, mij in de ruimte/vast houdt met twee handen’ bewijzen dat Ingrid een uitstekend observator is. Ze draait het beeld om, onderzoekt vanuit verschillende perspectieven, doet mensen anders naar de alledaagsheid kijken en verrast, zonder pathetisch te worden.

De laatste regel doet mij persoonlijk iets te gekunsteld aan, zeker in combinatie met de eerste zin waarin ook al een woordgrapje zit. Maar dat kan allicht nog aangepast. 

Desondanks is 'Contract' een interessant en verrassend gedicht, dat om herlezing vraagt.
Een eenvoudige zin als ‘het ijsje hier en daar houdt woorden zoet’ doet me glimlachen. Wat een originele beelden. Wat een potentieel."

Foto: Annaleen Louwes