Gedicht over noodzaak

25 dec. 2020 · 55 keer gelezen · 0 keer geliket

Nu dat de mededeling over beterschap naar je toe lijkt te deinen, vergeet je dat 'tevreden zijn met jezelf' ook om progressie draait. Want dat is wat het algemene karakter van een code, een tekst, iets verstaanbaars met zich mee draagt: dat het inclusief is, en bijgevolg betekent dat jij niet zo beslissend bent in de betekenisvorming ervan.
Zou er ook zonder mij sprake zijn van iets dat ethisch goed klinkt? Ik geef je mijn mening, 
en krijg er deze turbulente tijden voor in de plaats.

Ik vraag me dus luidop af wat mijn rol is in jouw problemen.
Die ook mijn problemen zijn. Daarom ben ik er. Het draait niet rond mij, 
het draait rond waarom het niet rond mij zou kunnen draaien, en daarom ben ik er.

En dat er in de kamer ernaast geweld wordt gepleegd, doet er even veel toe,
als dat er ergens anders iets subliems of afgewerkt wordt bereikt.
Vervollediging wordt dan ook altijd weer bewierrookt, 
en ik,
kopie van wat beschikbaar is in deze kamer, 
raak niet verder dan te zeggen dat ik ook mooi ben,
op mijn eigen manier. 

Misschien bestaat er een manier van communiceren zonder mij,
maar opnieuw, 
wat betekent mijn vervorming van de boodschap daarin dan nog?

Het is onvermijdelijk dat ik een rol speel in jouw onwetendheid, zie je,
omdat in die verwarring een noodzakelijke afwezige Dries toekijkt hoe het zijn schuld
zou kunnen zijn. 
Zonder dat daar reden toe is,
lijk je van me weg te racen,
enkel gehaast,
om weer terug te keren.

Hier zonder noodzaak ben ik veilig, 
maar ik verkies het om teneersgeslagen standvastigheid in de omgeving, die geweld is,
op te zoeken, 
omdat ik niet zonder verzet tegen pijn wil bestaan. 

Dat wat net over de grens van mijn territorium zich bevindt, 
is vreemd genoeg ook iets dat bekend voorkomt. 
Wat betekent de low key aanwezigheid van onze generatie nog, als ze altijd
wordt afgelost?

Het verder zetten van tijd, betekent vreemd genoeg altijd iets anders te vergeten. 
Ik wil het niet meer verder laten komen dan waanzin,
zonder je te vergeten.
De foute keuze is altijd de stap te veel.
Dus ik neem mijn tijd om mijn leeftijd in te halen.

Ergens in mij, haalt de politicus het wel, 
de vraag is, of hij dat doet voor de buitenwereld,
die altijd opnieuw anti-politiek is. 
Geen tijd voor extra gewicht
op de schouders van België dan toch niet,
omdat de grens tussen conflict en overeenstemming zoek is.  

En waar de vredesonderhandelaar om maalt is de dialoog. 
Maar alles dat vergeten wordt, wordt dit om weer maar eens terug te keren. 

Ik zak weg in de herinnering dat ik jou leerde kennen,
baal erg hard omdat ik jou niet meer zo ontmoet,
en leer je kennen 
in de wetenschap dat dat nodig is. 

Geraakt door deze tekst? Maak het hartje rood of deel de woorden met je vrienden.

Zo geef je mee een stem aan de woorden van deze schrijver.

25 dec. 2020 · 55 keer gelezen · 0 keer geliket