Tip van de week

01/11: 'Van voorbijgaande aard' van Lennart Vanstaen

Vanessa Daniëls is acteur en dichter/performer. Ze wordt warm van zon, goeie koffie, dichterszielen en kamerplanten. Met haar theaterervaring en enkele prille gedichten op zak, beklom ze in 2018 voor het eerst het podium van De Sprekende Ezels en kreeg ze zo de smaak van het poëzieperformen te pakken.

Ze creëerde de poëzietheatervoorstelling 'Kaffee' en staat zowel solo op het podium als met de poëzieband NEST en het trio Bald & Beautiful. Daarnaast werkt ze in Brussel als tekstschrijver/spelcoach bij socio-artistieke projecten en schrijft ze al eens teksten voor het muziektheatergezelschap BRODER. Ze is initiator van NovemberVers waarvoor ze nu samen met Creatief Schrijven op zoek is naar mede-dichters. 


Vanessa Daniëls tipt deze week 'Van voorbijgaande aard' van Lennart Vanstaen.

"Wat is poëzie? Wanneer spreek je van een goed gedicht? De vraag wordt even vaak gesteld als tastend beantwoord. Dat antwoord is nooit absoluut en misschien is het interessanter om jezelf de vraag te stellen: wat vind ìk goede poëzie? Laat dit gedicht van Lennart Vanstaen de vraag voor mijzelf beantwoorden.

Een vader beschrijft een etmaal samen met zijn dochtertje. Het kind is ziek, begrijp je al na de eerste verzen. Enkele gebeurtenissen worden beschreven: het douchen, verzorgen, samen spelen. En ziedaar de kracht van dit gedicht: deze kleine gebeurtenissen worden dusdanig omschreven dat ze, zonder ooit sentimenteel te worden,  uit de banaliteit van de dag worden verheven tot ijkpunten. In enkele verzen grijpt de dichter recht naar de kern van het ouderschap. De verpletterende liefde voor een kind die hand in hand gaat met een pijn waar je nooit meer omheen kan.

Dit gedicht leest als een zachte hand op een koortsig hoofd en herinnert ons aan de verzen van Herman de Coninck (“zoals je tegen een ziek dochtertje zegt…”) waarin hij de kern van poëzie tracht te vatten. Deze dichter doet het omgekeerde. Via de poëzie vat hij de kern van het vader zijn, en onrechtstreeks vat hij daarmee misschien ook de poëzie.

Een schrijver om in het oog te houden!"