Tip van de week

02/12: 'Meesterwerk' van Vanessa Daniëls

Lieselotte Bijnens werkt in de bibliotheek van Heusden-Zolder en is daarnaast ook freelance boekenwurm. Op sociale media tipt en bespreekt ze boeken (in alle mogelijke genres) en dat doet ze als 'Acta Fabula Est', wat zoveel betekent als 'Het verhaal is ten einde'. Mensen warm maken om eens een boek in plaats van een telefoon op te pakken: dat is waar ze het voor doet.


Lieselotte Bijnens
tipt deze week 'Novemberpoëzie - dag 28 - Meesterwerk' van Vanessa Daniëls

"Bij poëzie moet er voor mij altijd die magische klik zijn. Herkenbaarheid, maar ook de taal van de schrijver en het gebruik van mooie metaforen spelen daarbij een belangrijke rol. De vergelijking van het ouder worden met een schilderij dat laag voor laag wordt opgebouwd en waarbij je altijd door die lagen heen kan blijven zien, vind ik prachtig. Het is heel visueel en tastbaar. Voor mij is er wel een dissonantie tussen de tekst als geheel en de regel ‘de tijd boetseert’. Die lijkt een beetje misplaatst tussen de regels over het schilderen. 

Het gedicht herinnert mij ook meteen aan de film ‘Le portrait de la jeune fille en feu’ die ik afgelopen week keek. Daarin krijg je als kijker te zien hoe een schilderij laag voor laag ontstaat en met elke laag lijkt de schilderes haar onderwerp ook meer te doorgronden. Prachtig als een stukje poëzie zo een associaties kan oproepen."