Peter Holvoet-Hanssen

· Docent SchrijversAcademie

Over Peter Holvoet-Hanssen

www.facebook.com/peterholvoethanssen
Ontdekkingsreiziger in de poëzie en onnavolgbaar troubadour (geen ‘performer’). Vlaamse Debuutprijs, Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, Arkprijs van het Vrije Woord, Dirk Martens en Paul Snoek Poëzieprijs. ‘StadsPeter’ Antwerpen 2010-2012. Woont in het Antwerpse Begijnhof met jeugdauteur Noëlla Elpers – samen vormen zij meer dan 25 jaar ‘Het Kapersnest’, om liefde voor literatuur bij kinderen/jongeren met bravoure aan te wakkeren.
H.-H. maakte eigen poëzieniche met 'De reis naar Inframundo' (bloemlezing 1979-2010 / dichtbundel anno 2011).
Na de 'Miavoye'-hulde aan Van Ostaijen verscheen in 2016 ‘Gedichten voor de kleine reus’, ouverture van een nieuwe poëziereis (De Morgen/Paul Demets: ‘wonderlijke muziekdoos’). Anno 2017 verscheen i.o. Literatuur Vlaanderen het voormalige Gedichtendagessay nu schatkaart ‘Wereld van de Poëzie in kaart’ (met Brecht Evens) annex sporentocht door de poëziegeschiedenis (volledige versie te http://wereld.paukeslag.be).
2018: lancering van zijn poëzietestament ‘Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin’ (2e druk; in DM vergeleken met het late werk van Van Ostaijen) – gevolgd door een tournee met Mauro Pawlowski. Louis Paul Boonprijs 2019. --- Oktober 2020: ‘De wolkendragers’ , een “tritonistische interventie”(uitg. Polis); bevat ook groepsgedichten met jong en oud (gezond of ziek, met of zonder beperking - redactie en eindmix: Peter H.H.)

Opleiding

Graduaat Communicatiemangement, 25 jaar veldwerk als troubadour/ en stadsdichter Antwerpen 2010-2012 - ontdekkingsreiziger in de taal

Publicaties

'De reis naar Inframundo' (Prometheus, 2011, bloemlezing van 'Strombolicchio' tot 'Navagio' én dichtbundel), 'Antwerpen/Oostende' (Prometheus, 2012, poëzie-proza-mini-essay), 'Gedichten voor de kleine reus' (Polis, 2016), testament 'Blauwboek. Gedichten voor de grote reuzin' (Polis, 2018), 'De wolkendragers' (Polis, najaar 2020),... Ook een legendarische 'anti-roman' en een 'tweeschelpenroman': meer details/titel op profiel van www.facebook.com/peterholvoethanssen (zoals de Van Ostaijenhulde 'Miavoye' met Koen Peeters & co)

Prijzen

zie Wikipedia: Debuutprijs, Dirk Martensprijs, driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap, Paul Snoek Poëzieprijs, Arkprijs van het Vrije Woord, Louis Paul Boonprijs ...