Annet Zaagsma

Gebruikersnaam Annet Zaagsma

Website https://www.woordeninhetwild.nl/

Over Annet Zaagsma

Annet Zaagsma (1971) is een eigenzinnige dichter die zich laat inspireren door de schone en vervreemdende taal die 'in het wild' ontstaat. Haar stijl is intuïtief, kleurrijk en associatief: op basis van fragmenten van gesprekken en teksten componeert zij meerlagige, beeldende gedichten met zeggingskracht. Met haar werk won ze verschillende prijzen, o.a. in de Schrijverspodiumwedstrijd (2018 en 2019), de Oldambtster dichtwedstrijd (2020) en de poëziewedstrijd van Gelselaar (2022). Ze werd genomineerd voor een prijs in de Ongehoord! Poëziewedstrijd (2020), de Laaglandse Archeologie Poëzieprijs (2021) en de Schrijfwedstrijd '900' (2021). In 2019 verscheen bij uitgeverij Kirjaboek haar eerste dichtbundel 'Een mooier woord is vuurgevaarlijk'. Haar tweede bundel 'Ongedierte dat niet bevriest' is in 2020 verschenen bij uitgeverij Palmslag en in het najaar van 2022 verscheen "Opgelet. Het materiaal moet ademen" bij uitgeverij Opwenteling. Daarnaast zijn haar gedichten gepubliceerd in Meander Magazine, Neerlandistiek.nl, Roer, De Optimist, Ensafh (Friestalig), Ooteoote en in diverse verzamelbundels. Annet studeerde poëzie aan de Schrijversvakschool in Groningen en is aangesloten bij Klimaatdichters. Meer informatie vind je op haar website www.woordeninhetwild.nl.

Juryrapport Schrijverspodiumprijs 2019:
“Afgezien van gewoon goed kunnen schrijven en iets interessants te melden hebben is originaliteit voor mij een groot goed en dat spat er in de poëzie van Annet Zaagsma in felgekleurde klodders en scherven vanaf: voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en elk gedicht opnieuw graag verrast wil worden.”

Juryrapport Turingwedstrijd 2019 over “Bloot!”:
“Wat dit gedicht zo sterk maakt is de compositie van het grote en betekenisvolle (het heelal, de dood) naast het kleine en banale (kippenvelbultjes, wasmachines). Dit gedicht lijkt te gaan over zo'n moment waarop die twee elkaar even raken, en slaagt er op zijn beste momenten ook in om dat zelf te zijn. Sterk werk, dit.”

Teksten

Opleiding

1e en 2e jaar Poëzie, Schrijversvakschool Groningen

Publicaties

- "Je leeft in een illusie van wildernis" is gepubliceerd op de literaire website Ooteoote (2022)

- "Vooruit bewegen" is opgenomen in de verzamelbundel van de Poemtata poëziewedstrijd "Hoeveel is wolk + wolk" (2022)

- "Hondsdagen" is gedicht van de maand augustus op de Palmslag-verjaardagskalender "Gedicht, gevierd, gefeliciteerd" met gedichten van 12 dichters die bij Palmslag publiceerden (2022)

- 'Kliemsk' en 'Giest der altyd mei útstutsen skonk yn' zijn gepubliceerd in Frysk literêr tydskrift Ensaf #4 (Friestalig) (2022)

- "Working away from home" en "Grimm tussen twee continenten" in De Optimist (mei 2022)
- "Satijnstaal in plooien" (versie 1), "Betalingsherinnering wegens gewijzigde situatie" en "Sriracha" staan in Meander Magazine (maart 2022) 
- 14 gedichten zijn opgenomen in de Groninger Scheurkalender en in de Drentse Scheurkalender (2022)
- "Diana der Lage Landen" staat in de verzamelbundel "Bekroonde werken uit de Laaglandse Archeologie-Poëziewedstrijd" (november 2021)
- "De zondvloed" is gepubliceerd op Roer, online platform voor poëzie (november 2021)
- "Je leeft in een illusie van wildernis" is gedicht van de maand op de website van Klimaatdichters (augustus 2021)
- Publicatie gedicht "Schoonheid voor alles" in de bundel Dichten Voor Water VII (maart 2021)
- "Zeeslag", "Fatale afwijking in de kosmopolitische distributie" en "Licht is een stofzuiger voor nachtvinders" staan in Meander Magazine (maart 2021)
- Publicatie gedicht “Eennachtslief” in verzamelbundel Poemtata Poëziewedstrijd “Het gat in een woord” (december 2020)
- “Bijsluiter: droomscenario" staat in de in verzamelbundel genomineerde gedichten Ongehoord! Poëziewedstrijd 2020 (november 2020)
- Dichtbundel “Ongedierte dat niet bevriest” bij uitgeverij Palmslag (september 2020)
- Publicatie gedicht “De vraag” in verzamelbundel Elly Blom Poëziewedstrijd (april 2020)
- "Het is nooit stil onder water" is opgenomen in de bundel Dichten Voor Water VI over Natuur en Klimaatverandering (maart 2020) 
- Publicatie gedicht “Veertransplantatie” in verzamelbundel Poemtata Poëziewedstrijd “Sneeuwwoordje en de zeven verzen” (juni 2019)
- De dichtbundel “Een mooier woord is vuurgevaarlijk” is onderdeel van de collectie van de bibliotheek Groningen Centrum als onderdeel van “Nieuw Gronings schrijftalent 2019” (mei 2019)
- Dichtbundel “Een mooier woord is vuurgevaarlijk” bij uitgeverij Kirjaboek (mei 2019)
- Gedicht “How to become a woman” is onderdeel van de expositie “Lang leve de de vrouw” van Kunstencentrum VRIJDAG te Groningen (mei 2019)
- “Rampscenario” staat in de verzamelbundel van de Elly Blom Poëziewedstrijd (april 2019)
- Publicatie gedicht “Winterkoren” op de website van de gemeente Het Hogeland en in de Ommelander Courant, streekblad voor Noord-Groningen (oktober 2018)

Prijzen

- Tweede prijs poëziewedstrijd Gelselaar voor "Satijnstaal in plooien" (2022)

- Nominatie van gedicht "Libanonceder" voor de Schrijfwedstrijd ‘900’ (september 2021)
- Nominatie "Diana der Lage Landen" voor de Laaglandse Archeologie Poëzieprijs 2021 (augustus 2021)
- Nominatie in de Ongehoord! Gedichtenwedstrijd 2020 voor "Bijsluiter: droomscenario" (september 2020)
- Eervolle vermelding Oldambtster Dichtwedstrijd 2020 voor "Eva" (februari 2020)
- 1e plaats Schrijverspodiumwedstrijd voor de gedichten "Broedplaats", "Yesterday I witnessed an unknown superhero crossing the street" en "Traumaheli" (januari 2019)
- 2e plaats Schrijverspodiumwedstrijd voor de gedichten "Stof verzamelen", "Draken voeren" en "Als ik thuis ben..." (september 2018)