Annet Zaagsma

Gebruikersnaam Annet Zaagsma

Over Annet Zaagsma

Annet Zaagsma (1971) is een eigenzinnige dichter die zich laat inspireren door de schone en vervreemdende taal die “in het wild” ontstaat. Haar stijl is intuïtief, kleurrijk en associatief: op basis van fragmenten van gesprekken en teksten componeert zij meerlagige, beeldende gedichten met zeggingskracht. In 2018 deed zij voor het eerst mee met een poëziewedstrijd en won de tweede prijs van de Schrijverspodiumwedstrijd. Vervolgens won zij in 2019 de eerste prijs van de Schrijverspodiumwedstrijd. In mei 2019 verscheen bij uitgeverij Kirjaboek haar eerste bundel "Een mooier woord is vuurgevaarlijk". In het najaar van 2020 zal haar tweede bundel "Ongedierte dat niet bevriest" verschijnen bij uitgeverij Palmslag. Annet studeerde Poëzie aan de Schrijversvakschool in Groningen.

Juryrapport Schrijverspodiumprijs 2019:
“Afgezien van gewoon goed kunnen schrijven en iets interessants te melden hebben is originaliteit voor mij een groot goed en dat spat er in de poëzie van Annet Zaagsma in felgekleurde klodders en scherven vanaf: voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en elk gedicht opnieuw graag verrast wil worden.”

Juryrapport Turingwedstrijd 2019 over “Bloot!”:
“Wat dit gedicht zo sterk maakt is de compositie van het grote en betekenisvolle (het heelal, de dood) naast het kleine en banale (kippenvelbultjes, wasmachines). Dit gedicht lijkt te gaan over zo'n moment waarop die twee elkaar even raken, en slaagt er op zijn beste momenten ook in om dat zelf te zijn. Sterk werk, dit.”

Opleiding

Poëzie, Schrijversvakschool Groningen

Publicaties

- Publicatie gedicht “De vraag” in verzamelbundel Elly Blom Poëziewedstrijd (april 2020)
- Publicatie gedicht "Het is nooit stil onder water" in de bundel Dichten Voor Water VI over Natuur en Klimaatverandering (maart 2020)
- Publicatie gedicht “Veertransplantatie” in verzamelbundel Poemtata Poëziewedstrijd “Sneeuwwoordje en de zeven verzen” (juni 2019)
- Bundel “Een mooier woord is vuurgevaarlijk” is onderdeel van de collectie van de bibliotheek Groningen Centrum als onderdeel van “Nieuw Gronings schrijftalent 2019” (mei 2019)
- Publicatie bundel “Een mooier woord is vuurgevaarlijk” bij uitgeverij Kirjaboek (mei 2019)
- Gedicht “How to become a woman” is onderdeel van de expositie “Lang leve de de vrouw” van Kunstencentrum VRIJDAG te Groningen (mei 2019)
- Publicatie gedicht “Rampscenario” in verzamelbundel Elly Blom Poëziewedstrijd (april 2019)
- Publicatie gedicht “Winterkoren” op de website van de gemeente Het Hogeland en in de Ommelander Courant, streekblad voor Noord-Groningen (oktober 2018)

Prijzen

- Eervolle vermelding Oldambtster Dichtwedstrijd 2020 voor het gedicht "Eva" (februari 2020)
- 1e plaats Schrijverspodiumwedstrijd voor de gedichten "Broedplaats", "Yesterday I witnessed an unknown superhero crossing the street" en "Traumaheli" (januari 2019)
- Tweede ronde behaald in Turingwedstrijd met gedicht “Bloot!” (februari 2019)
- 2e plaats Schrijverspodiumwedstrijd voor de gedichten "Stof verzamelen", "Draken voeren" en "Als ik thuis ben..." (september 2018).